SUGʻURTA KOMPANIYALARI INVESTITSION FAOLIYATINING OʻZBEKISTON KAPITAL BOZORINI RIVOJLANTIRISHDAGI OʻRNI - Shakirova Shaxzoda Ibroximxo'ja qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu tezis sugʻurta kompaniyalarining investitsion faoliyati Oʻzbekiston kapital bozorini rivojlantirishdagi oʻrnini tahlil qiladi. Sugʻurta mukofotlari va zaxiralari yigʻindisi uzoq muddatli “uzun pul” manbai sifatida davlat va korporativ obligatsiyalar, aksiyalar, ipoteka va infratuzilma loyihalariga yoʻnaltirilishi mumkin; bu esa likvidlikni oshiradi, rentabellik egri chizigʻini shakllantirishga yordam beradi va emissiya hajmlarini barqarorlashtiradi. Ishda institutsional investor sifatidagi sugʻurta sektorining rolini, aktiv–majburiyatlarni muvofiqlashtirish (ALM) talablari va risklarni boshqarish mexanizmlarini yoritish bilan birga, prudensial me’yorlar, investitsion limitlar, kafil instrumentlari hamda xalqaro standartlar (solvency, IFRS) bilan uygʻunlik masalalari ko‘rib chiqiladi. Tahlil kapital bozorida institutsional talabni kengaytirish, emissentlar uchun xarajatlarni kamaytirish, shaffoflik va investorlarga ishonchni oshirish yoʻllarini taklif etadi hamda sugʻurta–kapital bozori sinergiyasi orqali iqtisodiyotning real sektoriga kapital oqimini kuchaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.