O‘ZBEKISTONDA MEHNAT MIGRATSIYASI: SABABLARI VA OQIBATLARI - Xalmatjanov Farxod Maxamatjanovich; Adhamboyev Tohirjon Mirjalol O’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mehnat migratsiyasi — bu bir davlatdan boshqasiga yoki mamlakat ichida ish topish maqsadida ko‘chib o‘tish jarayonidir. Bu jarayon nafaqat iqtisodiy, balki ijtimoiy, madaniy va demografik sohalarga ham ta’sir ko‘rsatadi. O‘zbekistonda mehnat migratsiyasi uzoq yillardan buyon davom etayotgan murakkab ijtimoiy-iqtisodiy hodisa hisoblanadi. Bu hodisa mamlakatning rivojlanish darajasi, aholi turmush darajasi, ishchi kuchining taqsimoti va boshqa ko‘plab omillar bilan chambarchas bog‘liqdir. Mehnat migratsiyasining sabablari va oqibatlarini chuqur tahlil qilish, uning ta’sirini yaxshiroq anglash va samarali siyosatni shakllantirish uchun zarurdir.