БИРЛАМЧИ СУРУНКАЛИ БРУЦЕЛЛЕЗ БИЛАН ОҒРИГАН БОЛАЛАРДА КАСАЛЛИКНИ КЛИНИК-ИММУНОЛОГИК КЕЧУВ ХУСУСИЯТЛАРИ - Касимов Илхамджан Асамович; Улмасова Саодат Илҳомжон қизи; Аcомова Наргиза Илҳомжон қизи (TADQIQOTLAR, 2025)
Жаҳонда бруцеллез билан касалланган беморларга кўрсатилаётган тиббий хизматсифатини оширишга қаратилган тадбирларнинг юқори самарадорлигига эришиш мақсадида қатор илмий-тадқиқотлар амалга оширилмоқда. Бу борада, бруцеллезнинг сурункали шакллари билан касалланган беморларда клиник шаклига кўра белгилар хусусиятини баҳолаш, амалиётда қўлланилиб келаётган ташхис усулларидан ташқари, иммунологик ва генетик усуллардан ташхис мақсадида фойдаланиб келинмоқда. Юқумли касалликларга қарши иммунитетнинг шаклланишида цитокинлар ва нейтрофилларнинг тутган ўрни тўғрисидаги илмий ишлар кўплаб чоп этилмоқда [1]. Бу билан кўпчилик муаллифлар асосий давога иммунокоррекцияловчи препаратларни ҳам қўллаш зарурлигини таъкидламоқдалар [2].