KOMPETENSIYAGA ASOSLANGAN TA’LIM: AFZALLIKLARI VA CHEKLOVLARI - Nasriddinov Xusanbek Sadriddin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida keng qo‘llanilayotgan kompetensiyaga asoslangan yondashuvning mohiyati, uning afzalliklari va mavjud cheklovlari atroflicha yoritiladi. Kompetensiyaga asoslangan ta’lim shaxsning nazariy bilimlar bilan cheklanib qolmay, balki amaliy ko‘nikma, malaka va ijtimoiy faoliyatda zarur bo‘lgan sifatlarni rivojlantirishga qaratilgani bilan ahamiyatlidir. Mazkur maqolada ushbu yondashuvning ijobiy jihatlari sifatida o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, ijodiy yondashuv, muloqot madaniyati, muammoli vaziyatlarni hal qilish qobiliyati va axborot texnologiyalaridan samarali foydalanish ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari ta’kidlanadi. Shu bilan birga, kompetensiyaga asoslangan ta’limni joriy etishda uchraydigan cheklovlar ham ko‘rib chiqiladi. Jumladan, o‘quv dasturlarining yetarlicha takomillashmaganligi, o‘qituvchilarning metodik tayyorgarligi va moddiy-texnik resurslarning cheklanganligi kabi muammolar mavjudligi tahlil qilinadi. Muallif ushbu yondashuvni samarali tatbiq etish uchun ilmiy-metodik bazani kuchaytirish, pedagog kadrlarni qayta tayyorlash va amaliy jarayonda milliy ta’lim an’analarini inobatga olish zarurligini asoslab beradi.