EKSPERIMENTAL ATEROSKLEROZDA O’PKADAGI MORFOLOGIK O’ZGARISHLARNING TURLI XAVF OMILLARI TA’SIRIDA RIVOJLANISHINING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Karimov Akmal Raxmonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Hozirgi kunda jahonda o’pka patologiyalari orasida o’pkaning surunkali obstruktiv kasalliklari dunyo miqyosida o’limning to’rtinchi asosiy sababi bo’lib, 2021 yilda 3,5 million kishining hayotiga zomin bo’ldi, bu butun dunyo bo’ylab o’limning taxminan 5 foizini tashkil qiladi. Ateroskleroz kasalligida o’pka to’qimasidagi o’zgarishlarni o’rganish shubhasiz zamonaviy morfologiyaning dolzarb muammolaridan biridir. Ateroskleroz tizimli jarayondir, shuning uchun tananing bir qismida zarar aniqlansa, aterosklerozning boshqa sohalarda, shu jumladan o’pkada rivojlanish ehtimoli juda yuqori. Aterosklerozda tizimli kasallik sifatida o’pkadagi o’zgarishlar aterosklerotik pilakchalarning shakllanishi tufayli o’pka arteriyalarining torayishi sifatida namoyon bo’lishi mumkin, bu esa funktsiyaning buzilishiga va nafas yetishmovchiligi kabi belgilarning rivojlanishiga olib keladi.