“ERTA YOSHDAGI BOLALAR NUTQINING RIVOJLANISHINI PEDAGOGIK QO‘LLAB-QUVVATLASHNING NEYROFIZIOLOGIK ASOSLARI” - Mahkamova Iroda Suhbatulla qizi; Utbasarova Umida.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya: Maqolada bolaning nutq rivojlanishida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan Broka va Vernike nerv markazlari faoliyati, assotsiativ markazlar hamda zamonaviy nutq rivojlantirish metodikalari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikning nazariy tahlili keltirilgan. Ayniqsa, neyrofiziologiya sohasidagi zamonaviy ilmiy va amaliy tadqiqotlarda aks etgan “ko‘zguli neyronlar” faoliyati tahliliga alohida e’tibor qaratilgan. Nutq rivojlanishi buzilishlarining sabablari, homiladorlik, tug‘ruq va erta chaqaloqlik davrida bola organizmiga ta’sir etuvchi xavf omillari tahlil qilingan. Ushbu omillarning bolaning markaziy nerv tizimiga ta’sir mexanizmlari o‘rganilgan. Shuningdek, bunday bolalarning go‘daklik va ilk yosh davridagi xulq-atvori xususiyatlari tasvirlangan. Bolalar psixologik markazlarida ularning nutq rivojlanishini tezlashtiruvchi metodikalar tanlab olingan. Muallif tomonidan erta yoshdagi bolalar bilan olib borilgan korreksion-rivojlantiruvchi ish tajribasi umumlashtirilgan.