OʻQITUVCHINING TUSHUNTIRISH NUTQINING XUSUSIYATLARI - Beshimova Oʻgʻiloy; Najmiddinova Shoira; Arazmurodova Jennet; Inogʻomjonova Ziyoda (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘qituvchining tushuntirish nutqining asosiy xususiyatlari, uning ta’lim jarayonidagi o‘rni va ahamiyati tahlil etiladi. Tushuntirish nutqi o‘quvchilarga yangi bilimlarni yetkazishning asosiy vositasi sifatida qaralib, uning aniqligi, mantiqiyligi, izchilligi va ifodaliligi muhim omillar sifatida yoritiladi. Shuningdek, o‘qituvchining nutqida sodda va tushunarli ifodalar, hayotiy misollar va obrazli vositalardan foydalanish zarurligi asoslab beriladi. Maqolada tushuntirish nutqini shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari o‘qituvchilarning nutq madaniyatini rivojlantirish hamda ta’lim samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.