BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA MOSLASHUV DAVRI MUAMMOLARI VA ULARNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK YECHIMLARI - Tursunova Muqaddamxon Otabek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maktabga qadam qo‘yish bolaning hayotidagi eng muhim burilish nuqtasi va yangi ijtimoiy davrning boshlanishi hisoblanadi. Moslashuv jarayoni bolaning nafaqat o‘qishiga, balki uning ruhiy va jismoniy salomatligiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada birinchi sinf o‘quvchilarida uchraydigan adaptatsiya muammolari va ularning kelib chiqish sabablari ilmiy tahlil qilinadi. O‘quvchining yangi ijtimoiy muhitga ko‘nikishi murakkab psixofiziologik jarayon ekanligi pedagogik nuqtayi nazardan asoslab berilgan. Pedagog va psixologlarning bu davrda qo‘llaydigan zamonaviy metodikalari boladagi qo‘rquv va hayajonni bartaraf etishga xizmat qiladi. Maqolada oila va maktab hamkorligining bola moslashuvidagi hal qiluvchi o‘rni va ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. O‘quvchilarning individual xususiyatlarini hisobga olgan holda tashkil etilgan darslar ta’lim samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Tadqiqot yakunida adaptatsiya davrini muvaffaqiyatli o‘tish bo‘yicha o‘qituvchilar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalar bayon etilgan.