O‘QITUVCHILAR FAOLIYATIDA KASBIY STRESS VA UNING PSIXOPROFILAKTIKASI - Axmedova Dilshoda O’ktamovna; Faxriddinova Muborak Faxriddin qizi; Olimova Zebo Axtam qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘qituvchilik kasbi insoniyat tarixidagi eng murakkab va mas’uliyatli sohalardan biri hisoblanadi. Zamonaviy ta’lim tizimidagi yuqori talablar pedagoglar zimmasiga ulkan ruhiy yuklamalar tushishiga sabab bo‘lmoqda. Mazkur maqolada o‘qituvchilar faoliyatida kuzatiladigan stress holatlarining kelib chiqish sabablari chuqur tahlil qilinadi. Kasbiy charchash sindromi va uning dars berish sifatiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri batafsil yoritib berilgan. Shuningdek, o‘qituvchilarning emotsional holatini barqarorlashtirishga qaratilgan psixofiziologik usullar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida pedagogik jamoada sog‘lom psixologik muhitni shakllantirish masalalariga alohida e’tibor qaratildi. Muallif tomonidan stressni boshqarish va uning profilaktikasi bo‘yicha amaliy tavsiyalar taklif etilgan. Xulosa qilib aytganda, o‘qituvchining ruhiy salomatligi ta’lim samaradorligini ta’minlovchi asosiy omildir.