PSIXIK RIVOJLANISHNING ASOSIY QONUNIYATLARI - Egamberdiyev Farhod To`xtayevich Ibrohimamin@mail.ru; Ruzikulova Laylo; Mahmamayusupova Sevinch (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada inson psixik rivojlanishining fundamental qonuniyatlari, rivojlanishning davriyligi, notekisligi hamda differensiatsiya va integratsiya jarayonlari tahlil qilinadi. Maqolaning maqsadi — shaxs shakllanishida biologik va ijtimoiy omillarning o‘zaro ta’sirini hamda rivojlanishni harakatga keltiruvchi ichki qarama-qarshiliklarni yoritib berishdan iborat. Shuningdek, L.S. Vigotskiyning ta’siri ko’rib chiqiladi. Bu ishda psixik rivojlanishning asosiy qonuniyatlari, ularning mazmun-mohiyati va inson shaxsining shakllanishidagi o‘rni yoritilgan. Psixik rivojlanish jarayoni uzluksiz, bosqichma-bosqich kechadigan hamda biologik va ijtimoiy omillarning o‘zaro ta’siri natijasida yuzaga keladigan murakkab jarayon sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, rivojlanishning notekisligi, individual farqlarning mavjudligi, faoliyat va muloqotning hal qiluvchi roli kabi asosiy qonuniyatlar ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.