ISHLAB CHIQARISH FUNKSIYASI ASOSIDA O‘ZBEKISTONDA IQTISODIY O‘SISH OMILLARINI EKONOMETRIK TAHLIL QILISH - Raximova Umida Ziyadullayevna; G’aniyev Fayzbek Abduxamid o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ishlab chiqarish funksiyasi asosida iqtisodiy o‘sishni ekonometrik tahlil qilish masalalari o‘rganiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi ishlab chiqarish hajmi va unga ta’sir etuvchi omillar – mehnat va boshqa resurslar o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlashdan iborat. Ishlab chiqarish funksiyasi iqtisodiy o‘sish nazariyasining muhim elementi bo‘lib, u ishlab chiqarish hajmining resurslarga bog‘liqligini matematik jihatdan ifodalaydi. Maqolada ishlab chiqarish funksiyasining nazariy asoslari, xususan Cobb– Douglas modeli hamda uning logarifmik shakli ko‘rib chiqilgan. Ekonometrik tahlil yordamida model parametrlarini baholash usullari yoritilgan. Amaliy qismda rasmiy statistik ma’lumotlar asosida YAIM va mehnat resurslari o‘rtasidagi bog‘liqlik regressiya modeli orqali tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish hajmiga mehnat omilining ta’siri mavjudligini ko‘rsatadi hamda ekonometrik modellar iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilish va prognozlashda samarali vosita ekanligini tasdiqlaydi.