MAKTABDA BULLING (ZO‘RAVONLIK)NI ANIQLASH VA OLDINI OLISH - Abdurashidova Munojatxon Ulug'bek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Maktablardagi bulling (zo‘ravonlik) o‘quvchilar rivoji, psixologiyasi va ta’lim-tarbiya jarayoniga jiddiy salbiy ta’sir ko‘rsatadigan dolzarb muammolardan biridir. Bulling turli shakllarda – jismoniy kuch ishlatish, so‘z bilan tahqirlash, ijtimoiy tashlab qo‘yish shaklida namoyon bo‘lishi mumkin. Bu muammo o‘smirlarning psixologik holati, jamoadagi ijtimoiy muhit, o‘qituvchilarning pedagogik mahorati, maktab jamoasining hushyorligi va har bir o‘quvchining differensial xususiyatlari bilan bevosita bog‘liqdir. Bullingning asosiy turlari jismoniy, og‘zaki, psixologik va ijtimoiy izolyatsiyadan iborat bo‘lib, har birining o‘quvchiga bo‘lgan salbiy ta’siri turlicha kechadi. Jismoniy bullingda o‘quvchilarni urish, itarish, turli xil zo‘ravonlik harakatlari sodir bo‘ladi.