INTODUKSIYA SHAROITIDA O‘SISH VA RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI: MOSLASHUVCHANLIK MEZONLARI - Abdubanopova Surayyoxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda o‘simliklarni yangi tuproq-iqlim sharoitlariga introduksiya qilishning ilmiy asoslari va ularning ontogenez bosqichlaridagi o‘zgarishlari tadqiq etilgan. Tadqiqot davomida o‘simliklarning yangi muhitga moslashish darajasi, fenologik ritmlarining mahalliy iqlim bilan muvofiqligi va vegetatsiya davrining davomiyligi tahlil qilingan. Asosiy e’tibor o‘simlikning bioekologik xususiyatlari, xususan, bo‘yining o‘sish dinamikasi, generativ organlarning shakllanishi va urug‘ berish qobiliyatiga qaratilgan. Shuningdek, introduksion holatda o‘simliklarning noqulay abiotik omillarga (sho‘rlanish, qurg‘oqchilik va ekstermal harorat) chidamliligi bo‘yicha olingan natijalar keltirilgan. Tadqiqot xulosalari introduksiya qilinayotgan turning istiqbolliligini baholash va uni ko‘kalamzorlashtirish yoki qishloq xo‘jaligi amaliyotiga joriy etish bo‘yicha ilmiy tavsiyalar beradi.