INTRODUKSIYA SHAROITIDA OʻSISH VA RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI:MOSLASHUVCHANLIK MEZONLARI - Yursunaliyeva Diyoraxon; Abdug`aniyeva Zarnigor (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.Ushbu tezisda introduksiya sharoitida oʻsimliklarning oʻsish va rivojlanish xususiyatlarini baholashning ilmiy asoslangan mezonlari tahlil qilingan. Tadqiqotda oʻsimliklarning yangi ekologik muhitga moslashuv darajasini aniqlashda ontogenezning toʻliqligi, fenologik ritmlarning muvofiqligi, morfobiometrik koʻrsatkichlar va ekofiziologik barqarorlik kabi asosiy omillarga e’tibor qaratilgan. Shuningdek, oʻsimliklarning chidamlilik darajasini baholashda zamonaviy uslubiy yondashuvlar va 7 balli baholash shkalasining ahamiyati yoritilgan. Ma’lumotlar botanika, introduksiya va oʻsimliklar ekologiyasi sohasidagi mutaxassislar uchun ilmiy asos boʻlib xizmat qiladi.