BITIRUVCHILAR RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISHDA O’QUV JARAYONI VA ISH BERUVCHI TALABLARI MUTANOSIBLIGI - Kurbanova Shaxnoza Yuldashbayevna; Xasanova Gulchehra Shomurotovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada bitiruvchilar raqobatbardoshligini oshirishda o‘quv jarayoni va ish beruvchi talablari o‘rtasidagi mutanosiblikni ta’minlashning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Bugungi kunda mehnat bozori talablarining tez o‘zgarib borishi ta’lim tizimi oldiga yangi vazifalarni qo‘ymoqda, ya’ni tayyorlanayotgan mutaxassislarning bilim va ko‘nikmalari real sektor ehtiyojlariga mos bo‘lishi zarur. Shu nuqtai nazardan, maqolada oliy ta’lim muassasalari faoliyatini mehnat bozori bilan uyg‘unlashtirish masalalari dolzarb muammo sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘quv jarayonini tashkil etishda nazariy bilimlar bilan bir qatorda amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish, ish beruvchilar bilan samarali hamkorlikni yo‘lga qo‘yish hamda ta’lim dasturlarini zamonaviy talablar asosida yangilash zarurligi asoslab beriladi. Xususan, dual ta’lim tizimini joriy etish, ishlab chiqarish amaliyotlarini kengaytirish va mutaxassislik fanlarini real ish jarayonlariga yaqinlashtirish muhim omillar sifatida tahlil etilgan. Shuningdek, bitiruvchilarning raqobatbardoshligini oshirishda soft skills, ya’ni kommunikativlik, tanqidiy fikrlash, jamoada ishlash va muammolarni hal etish ko‘nikmalarining ahamiyati alohida yoritilgan.