GASTRULYATSIYA XILLARI, LANSETNIKDA GASTRULYATSIYA JARAYONLARI, BALIQLARDA, QUSHLARDA, SUT EMIZUVCHILARDA GASTRULYATSIYA JARAYONLARINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Muhammedova Dildora Islomjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada gastrulyatsiya jarayoni, uning asosiy turlari hamda turli hayvonlar — xususan, lansetnik, baliqlar, qushlar va sut emizuvchilarda kechadigan gastrulyatsiya jarayonlarining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Gastrulyatsiya embrional rivojlanishning muhim bosqichi bo‘lib, unda uchta asosiy urug‘ qavati — ektoderma, mezoderma va endoderma shakllanadi. Lansetnikda gastrulyatsiya oddiy invaginatsiya orqali kechsa, baliqlarda epiboliya va involyutsiya jarayonlari ustunlik qiladi. Qushlarda blastodisk tuzilishi tufayli murakkab morfogenetik harakatlar kuzatiladi, sut emizuvchilarda esa gastrulyatsiya implantatsiya bilan chambarchas bog‘liq holda rivojlanadi. Ushbu jarayonlarning evolyutsion va funksional ahamiyati ilmiy asosda yoritib berilgan.