YADRO TIZIMLARINING KINETIK XOSSALARINI O‘RGANISH METODLARI VA ULARNING QIYOSIY SAMARADORLIGI - Mamajonov Raxmatullo Ma'mirjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur maqolada yadro tizimlarining kinetik xossalarini o‘rganishda qo‘llaniladigan asosiy metodlar nazariy va qiyosiy jihatdan tahlil qilindi. Radioaktiv parchalanish qonunlari, yarim yemirilish davrini aniqlash usullari, Time-of-Flight, koinsidensiya hamda reaksiya kesimini o‘lchash metodlarining fizik mohiyati ko‘rib chiqildi. Tadqiqot darsliklar, monografiyalar, sharh maqolalar va rasmiy yadroviy ma’lumotlar bazalari asosida olib borildi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatdiki, radioaktiv parchalanish egri chizig‘i va yarim logarifmik ishlov yarim yemirilish davrini aniqlashda qulay usullardan biri hisoblanadi. Time-of-Flight usuli zarracha energiyasi va tezligini, ayniqsa neytronlar uchun, aniqlashda samarali natija beradi. Koinsidensiya usuli haqiqiy reaksion hodisalarni tasodifiy fon signallaridan ajratishda muhim rol o‘ynaydi, reaksiya kesimini o‘lchash esa yadro reaksiyalarining ehtimollik tabiatini baholashga xizmat qiladi. Qiyosiy tahlil asosida kinetik xossalarni o‘rganishda metodlarni alohida emas, balki o‘zaro to‘ldiruvchi tarzda qo‘llash maqsadga muvofiq ekani asoslandi.