XORAZMIYNING “MUHABBATNOMA” ASARINING OʻZBEK MUMTOZ ADABIYOTIDAGI OʻRNI VA ZAMOANVIY TALQINI. - Yavqocheva Zuxra Bozor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya “Muhabbatnoma’’ Hofiz Xorazmiy qalamiga mansub “Muhabbatnoma” XIV asr o‘zbek adabiyotining ilk epistolyar (noma) janrida yozilgan yirik asarlardan biridir. Asar 11 noma, bir nechta g‘azal, qit’a va fardlardan iborat bo‘lib, unda oshiq va ma’shuqa o‘rtasidagi sevgi izhori, sog‘inch, firoq va visol tuyg‘ulari badiiy ifoda etilgan. Shoir muhabbatni faqat shaxsiy tuyg‘u sifatida emas, balki jamiyatdagi axloqiy va falsafiy qarashlarni ifodalash vositasi sifatida ham tasvirlaydi. Asarda insoniy tuyg‘ularning universalligi, sadoqat va muhabbatning qadriyat sifatida ulug‘lanishi zamonaviy o‘quvchi uchun ham qadrli. Shuningdek, asar o‘zbek tilining qadimiy shakllarini o‘rganishda muhim manba bo‘lib, adabiyotshunoslik va tilshunoslik tadqiqotlari uchun katta ahamiyat kasb etadi.