QISQA MASOFAGA YUGURUVCHILARDA MASHG‘ULOT YUKLAMALARINI INDIVIDUALLASHTIRISHNING TEZLIK KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIRI - Oripov Azizdjon Fayzulloyevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sport takomillashuv bosqichida qisqa masofaga yuguruvchilarning mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish masalasi o‘rganilgan. Zamonaviy sprint tayyorgarligi jarayonida sportchilarning fiziologik, morfologik va funksional xususiyatlaridagi individual farqlarni hisobga olish mashg‘ulot samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotning maqsadi qisqa masofaga yuguruvchilarda mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish orqali tezlik va maxsus chidamlilik ko‘rsatkichlarini oshirish imkoniyatlarini aniqlashdan iborat. Tadqiqot jarayonida pedagogik kuzatish, pedagogik tajriba, test sinovlari va matematik-statistik tahlil metodlaridan foydalanildi. Tajriba davomida sprinterlarning tezlik imkoniyatlari, texnik ko‘rsatkichlari va funksional tayyorgarligi asosida mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish modeli ishlab chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, individual yondashuv asosida tashkil etilgan mashg‘ulot jarayoni sportchilarning tezlik va tezlik chidamliligi ko‘rsatkichlarini sezilarli darajada oshirishga xizmat qiladi. Olingan natijalar qisqa masofaga yuguruvchilarni tayyorlash jarayonini takomillashtirishda samarali qo‘llanishi mumkin.