ICHKI MUHIT TO‘QIMALARINING TASNIFI VA FUNKSIYALARI, MEZENXIMANING HOSIL BO‘LISHI, QON PLAZMASI VA SHAKLLI ELEMENTLARI, ULARNING TUZILISHI VA FUNKSIYASI HAMDA LEYKOTSITLARNING XILMA-XILLIGI VA AHAMIYATINI O‘RGANISH - Aminova Xilola Mashrabjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada ichki muhit to‘qimalarining tuzilishi, tasnifi va asosiy funksiyalari yoritilgan. Xususan, mezenxima to‘qimasining kelib chiqishi, uning embrional rivojlanishdagi roli hamda organizmning biriktiruvchi to‘qimalar tizimidagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, qon plazmasi va uning tarkibiy qismlari, shaklli elementlari (eritrotsitlar, leykotsitlar va trombotsitlar)ning tuzilishi va vazifalari batafsil ko‘rib chiqilgan. Leykotsitlarning xilma-xilligi, ularning immun tizimidagi himoya funksiyasi va organizmni turli infeksiyalardan himoya qilishdagi ahamiyati ilmiy asosda bayon etilgan. Maqola biologiya va tibbiyot fanlari kesimida ichki muhit to‘qimalarining funksional ahamiyatini ochib beradi.