TOG‘AY TO‘QIMASI - Mahammadjonova Sarvinoz Xurshidjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Tog‘ay to‘qimasi organizmning tayanch-trofik to‘qimalaridan biri bo‘lib, u suyak va boshqa biriktiruvchi to‘qimalar bilan chambarchas bog‘liqdir. Ushbu to‘qima elastiklik, mustahkamlik va bosimga chidamlilik xususiyatiga ega bo‘lib, bo‘g‘imlar, quloq suprasi, burun va nafas yo‘llarida muhim funksiyani bajaradi. Tog‘ay to‘qimasi hujayralar (xondrotsitlar) va hujayralararo moddalardan tashkil topgan bo‘lib, uning asosiy xususiyati qon tomirlarining yo‘qligidir. Bu esa uning oziqlanish jarayonini diffuziya orqali amalga oshiradi.