IONLANTIRUVCHI NURLANISHLARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI: MEXANIZMLARI, KLINIK ASPEKTLAR VA HIMOYA USULLARI - Rasulova Shaxriniso Asliddin qizi; Azamqulova Gulnoza Baxodirovna; Nurulloyeva Xadicha Mansurali qizi; F.N.Temirov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada ionlantiruvchi nurlanishlarning inson organizmiga ko’rsatadigan biologik ta’siri, ta’sir mexanizmlari, klinik ko’rinishlari va himoya usullari yoritilgan. Nurlanish ta’sirida hujayralar va to’qimalar darajasida sodir bo’ladigan fizikaviy, kimyoviy va biologik jarayonlar tahlil qilingan. O’tkir nurlanish kasalligining bosqichlari, uzoq muddatli oqibatlar, shuningdek, radiatsion xavfsizlikni ta’minlash bo’yicha zamonaviy yondashuvlar ko’rib chiqilgan.