LAZERLAR VA ULARDAN TIBBIYOTDA FOYDALANISH - Abdug’opporova Dilnoza Fazliddin qizi; Xursandova Sevinch O’tkir qizi; Abduxakimova Xulkar Ikrom qizi; F.N.Temirov (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada lazerlarning fizik asoslari, tasnifi va tibbiyotning turli sohalarida qo’llanilishi ko’rib chiqilgan. Lazer nurlanishining o’ziga xos xususiyatlari — kogerentlik, monohromatiklik va yo’nalganlik — uni tibbiy diagnostika va davolashda noyob vosita sifatida ajratib turadi. Maqolada lazerning jarrohlik, oftalmologiya, dermatologiya, onkologiya, stomatologiya va fizioterapiya sohalaridagi amaliy tatbiqlari tahlil qilingan. Shuningdek, lazer terapiyasining mexanizmlari, biologik to’qimalarga ta’sir etish fizikasi va klinik samaradorligi muhokama qilingan. Zamonaviy tibbiyotda lazer texnologiyalarining istiqbollari baholangan.