XAMSA EPOS ROMAN: NAVOIY VA RABLE - SHARIFOVA S.F; RAHMONOVA Z.A (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada buyuk mutafakkir Alisher Navoiyning “Xamsa” asari hamda G‘arb adabiyotining yirik vakili François Rabelais ijodi o‘zaro qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda Sharq va G‘arb adabiy an’analari, epik tafakkur, badiiy obrazlar tizimi va insonparvarlik g‘oyalari yoritiladi. “Xamsa”dagi falsafiy-axloqiy qarashlar hamda Rable asarlaridagi satirik va realizm unsurlari tahlil qilinib, ularning o‘xshash va farqli jihatlari ochib beriladi. Maqolada, shuningdek, epik roman janrining rivojida ushbu adiblarning tutgan o‘rni va ularning jahon adabiyotiga qo‘shgan hissasi ilmiy asosda bayon etiladi.