ATMOSFERA IFLOSLANISHINING GLOBAL TRANSFORMATSIYASI VA INSON SALOMATLIGIGA MULTIFAKTORIAL TA’SIRI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Toxirjonova Mushtariy; Fozilova Omina (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada atmosfera havosining ifloslanishi zamonaviy sivilizatsiyaning eng dolzarb ekologik inqirozi sifatida tadqiq etiladi. Maqolada havo tarkibidagi antropogen va tabiiy pollyutantlarning (PM2.5, NO2, SO2) inson fiziologiyasiga, xususan, respirator, kardiologik va nevrologik tizimlarga ta’siri chuqur tahlil qilingan. Global iqlim o‘zgarishi sharoitida urbanizatsiyalashgan hududlardagi ekologik monitoring tizimlari va JSSTning yangilangan standartlari ko‘rib chiqiladi. Maqola so‘ngida barqaror rivojlanish maqsadlariga erishish uchun strategik tavsiyalar berilgan.