CENTAUREA IBERICA L O‘SIMLIGINING MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI VA TARQALISHI - Ilxomjon Xayriyev Abdurahmonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada dorivor o‘simliklarning inson hayotidagi o‘rni, ularning tarixiy va zamonaviy tibbiyotdagi ahamiyati yoritilgan. Xususan, O‘zbekiston florasida keng tarqalgan dorivor o‘simliklar, ularning biologik xususiyatlari va ulardan oqilona foydalanish masalalari tahlil qilingan. Tadqiqot obyekti sifatida Asteraceae oilasiga mansub Centaurea iberica o‘simligi tanlanib, uning morfologik tuzilishi, ekologik moslashuvchanligi, tarqalish areali hamda xalq tabobatidagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, mazkur o‘simlikning biologik faol moddalarga boyligi va istiqbolli dorivor manba sifatidagi ahamiyati asoslab berilgan.