OʻZBEK TILIDA QISQARTMA OTLAR (ABBREVIATURALAR)NING LINGVISTIK TADQIQI VA NUTQDAGI OʻRNI - Ismoilova Xayriniso Akbar qizi; Yusupov Sardor Shodi o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy oʻzbek tilshunosligining qisqartma otlar (abbreviaturalar)ning shakllanish sabablari, grammatik xususiyatlari hamda ularning jamiyat va til taraqqiyotidagi oʻrni ilmiy asoslar bilan tahlil qilinadi. Abbreviatsiya hodisasi lisoniy tejamkorlik va kognitiv semantika prizmasi hisoblanadi. Maqolada qisqartma otlarning leksikalizatsiyalashuv jarayoni hamda nutqiy kommunikatsiyadagi pragmatik funksiyalari va ularni qoʻllashdagi muammolar asoslab berilgan.