OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI JINOYAT KODEKSINING VAZIFALARI VA PRINSIPLARI - Sulaymonov Adham Dobilovich; Luqmonov Boburjon Sobirovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining vazifalari hamda asosiy prinsiplari ilmiy-huquqiy jihatdan tahlil qilinadi. Jinoyat qonunchiligining asosiy maqsadi shaxs, jamiyat va davlat manfaatlarini jinoiy tajovuzlardan himoya qilish, jinoyatchilikning oldini olish hamda huquqiy tartibotni ta’minlashdan iboratdir. Maqolada jinoyat huquqining asosiy prinsiplari – qonuniylik, fuqarolarning qonun oldida tengligi, demokratizm, insonparvarlik, odillik, ayb uchun javobgarlik va javobgarlikning muqarrarligi prinsiplari milliy qonunchilik hamda xalqaro huquq normalari asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, jinoyat huquqining vazifalari, jinoyatchilik profilaktikasi hamda huquqiy davlat qurilishidagi ahamiyati ilmiy jihatdan yoritiladi.