INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA ISTAK/XOHISH KATEGORIYASINING MODALLIK VA GRAMMATIK IFODASI - Abduraxmonova Maqsuda Ikram qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Ma’lumki, turli tillarda modallik kategoriyasi ma’nolari faqatgina leksik vositalar orqali emas, balki morfologik shakllar yordamida ham ifodalanadi. Bu jihatdan, fe’lning mayl kategoriyasi obyektiv modallikni namoyon etuvchi asosiy grammatik mexanizmlardan biri sifatida alohida ahamiyat kasb etadi. Mayl shakllari orqali fe’l harakat yoki holatning voqelikka munosabatini ifoda qiladi, shu sababli mazkur kategoriya modallikning grammatik reprezentatsiyasi sifatida tadqiq etiladi. Til tizimida modallikning ifodalanishi doimo nutqiy aktdagi kommunikativ maqsad bilan bog‘liq holda namoyon bo‘ladi. So‘zlovchi muayyan fe’l shaklini tanlar ekan, u shu orqali voqeaga nisbatan o‘z munosabati, xohishi, ehtimoli yoki shubhasini bildirishni ko‘zlaydi. Demak, modallikning har qanday ko‘rinishi - u obyektiv yoki subyektiv bo‘lishidan qat’i nazar - nutq jarayonidagi illokutiv niyat bilan uzviy aloqada shakllanadi.