ZO’RAVONLIKNING – IJTIMOIY, PSIXOLOGIK, HUQUQIY MUOMMO SIFATIDA - Toshmatova Yoqutoy Ibrohimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Zo’ravonlik jamiyatda keng tarqalgan muammo bo’lib, uning ijtimoiy, psixologik va huquqiy ta’sirlari katta. Maqolada zo’ravonlik tushunchasi, uning turlari va sabablari tahlil qilinadi. Ta’kidlanadi: oilaviy, maktab ichidagi va ijtimoiy zo’ravonlik xavfi yoshlar ongiga salbiy ta’sir ko’rsatadi. Ishda va maktabda oldini olish choralari, pedagogik va profilaktik ishlarning o’rni ko’rsatiladi. Maktab muhiti va o’qituvchilarning xatti-harakatlari zo’ravonlikni kamaytirishda hal qiluvchi rol o’ynaydi. Amaliy tavsiyalar: monitoring, treninglar, oilalar bilan hamkorlik va huquqiy ongni oshirish. Maqola maktab sharoitida amalga oshiriladigan chora- tadbirlar konsepsiyasini taklif qiladi. Tavsiyalar Yoshlar bilan ishlovchi mutaxassislar va maktab jamoasi uchun mo’ljallangan.