O’QUVCHILAR O’RTASIDA ERTA TURMUSH VA ERTA TUG‘RUQNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOG FAOLIYATINING MAZMUN MOHIYATI - Zokirova Elmira Vobjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya - Ushbu maqola o’quvchilar o’rtasida erta nikoh va erta tug‘ruq xavflarini kamaytirishda psixologik xizmatning mazmuniy yo‘nalishlarini ko‘rsatadi. Psixologik profilaktika, konsultatsiya va ta’lim–tarbiyaviy ishlarining birgalikdagi rolini ochib beradi. Oila–maktab–mahalla hamkorligi orqali sog‘lom shaxsiy rivojlanish uchun muhit yaratish yo‘lini tavsiya qiladi. erta nikoh sababchi omillarini (ijtimoiy-zax va aksariyat xavflar, bilim yetishmasligi, tsikllararo bosim) psixologik nuqtai nazardan ko‘rib chiqadi. Psixologlarning oddiy va samarali intervyu, guruh treninglari hamda individual konsultatsiyalar bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi. Mamlakatimiz kontekstida jamoatchilik resurslaridan foydalanish, axborot–tarmoq orqali axborot almashishni muhokama qiladi. Xulosa sifatida yoshlar salomatligini mustahkamlovchi xavfsiz moslashuvchan dasturlar uchun yo‘l-yo‘riqlar berilgan.