IJTIMOIY RAQAMLI QARAMLIK VA O’QUVCHILARNING PSIXIK SALOMATLIGI - Asadova Mexrangiz Ilxomovna; Turayeva Iroda Baxtiyarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola o’quvchilar o’rtasida ijtimoiy raqamli qaramlikning psixik salomatlikka ta’siri va uning oldini olish yo’llarini tahlil qiladi. Raqamli texnologiyalarning keng tarqalishi yoshlar hayotiga chuqur singib ketgan bo’lib, uning ijobiy va salbiy oqibatlari mavjud. Maqolada raqamli qaramlikning asosiy turlari, uning psixologik mexanizmlari va o’quvchilarda namoyon bo’lish xususiyatlari ko’rib chiqiladi. Diqqat, xavotir, depressiya kabi psixik holatlarning raqamli vositalardan haddan tashqari foydalanish bilan bog’liqligi asoslab beriladi. Shuningdek, maqola maktab psixologining raqamli qaramlikni aniqlash, profilaktika qilish va intervensiya qilishdagi muhim rolini yoritadi. Ota-onalar, o’qituvchilar va maktab ma’muriyati bilan hamkorlikda amalga oshiriladigan strategiyalar tavsiya etiladi. Tadqiqot asosida samarali profilaktik choralar va psixologik qo’llab-quvvatlash tizimining ahamiyati ta’kidlanadi.