TOG‘LI HUDUDLARDA YASHOVCHI MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARNING ANTROPOMETRIK KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xasanova Afsona Jonibek qizi; Saynabiyeva Farangiz Alisher qizi; Shokirova Jasmina Komiljon qizi; To‘xtayev Elyor Ulug‘bek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola tog‘li hududlarda yashovchi maktab yoshidagi bolalarning antropometrik ko‘rsatkichlariga ta’sir qiluvchi omillarni tizimli tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqot kronik gipoksiya, ovqatlanish holati, ijtimoiy-iqtisiy sharoitlar va atrof-muhit omillarining bolalar jismoniy rivojlanishiga ta’sirini o‘rganadi. Maqolada 2015-2025 yillar oralig‘ida nashr etilgan 210 dan ortiq ilmiy manbalar asosida tog‘li hududlarda bolalar bo‘yi va tana vazni ko‘rsatkichlarining pastligi, bu hodisaning sabablari va bartaraf etish yo‘llari tahlil qilinadi. [1]