TOG‘LI VA TEKISLIK HUDUDLARDA YASHOVCHI BOLALARNING JISMONIY RIVOJLANISH KO‘RSATKICHLARINI QIYOSIY TAHLIL QILISH - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Jabaraliyeva Naziraxon Ma’rufjon qizi; Komilov Nursulton Shokirjon o‘g‘li; Mansurov Soxibjon Sarvarjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola tog‘li va tekislik hududlarida yashovchi bolalarning jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlarini qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, baland tog‘li hududlarda yashovchi bolalarda bo‘y o‘sishining sekinlashishi va jismoniy rivojlanishning kechikishi kuzatiladi. Meta-tahlil ma’lumotlariga ko‘ra, tog‘li hududlarda bolalarning o‘rtacha bo‘yi tekisliklarga nisbatan 2.9 sm ga qisqa ekanligi aniqlangan. Shu bilan birga, o‘smirlik davrida kompensator o‘sish kuzatilishi mumkin. [1]