BOLALAR ORGANIZMINING TOG‘ IQLIMIGA MORFOFUNKSIONAL MOSLANISHI ANTROPOMETRIK YONDASHUVLAR TAHLILI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Azizov Boburmirzo Azizbek o‘g‘li; Hamroyev Ozodbek Ma’rufjon o‘g‘li; Ibrohimov Diyorbek Dilmurodovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola bolalar organizmining tog‘ iqlimi sharoitiga morfofunksional moslanishini antropometrik yondashuvlar asosida tahlil qiladi. Tog‘ hududlarida yashovchi bolalarning jismoniy rivojlanishi pasttekislikdagi tengdoshlariga nisbatan sezilarli farqlarga ega. Maqolada surunkali gipoksiya, ovqatlanish omillari va ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning bolalar antropometrik ko‘rsatkichlariga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqotlar natijasida baland tog‘larda bolalarda bo‘y va tana vaznining pastligi, kardiorespirator tizimning kompensator o‘zgarishlari va tana konstitutsiyasining o‘ziga xos turlari kuzatilishi aniqlangan. Antropometrik usullar moslanish jarayonlarini baholashda muhim vosita sifatida xizmat qiladi. [1]