MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA TANA TUZILISHI VA SOMATOTIPNING YOSHGA OID O‘ZGARISHLARI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Abdixalilov Ozodbek Faxriddin o‘g‘li; Abduvohidov Umar Nodir o‘g‘li; Abulqosimov Bobur Bahriddin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola maktab yoshidagi bolalarda tana tuzilishi va somatotip komponentlarining yoshga oid o‘zgarishlarini tahlil qiladi. Somatotip – endomorf (yog‘), mezomorf (muskul) va ektomorf (chiziqli) komponentlardan tashkil topgan fizikaning miqdoriy tavsifi bo‘lib, bolalarning o‘sish va rivojlanish jarayonlarida muhim o‘zgarishlarga uchraydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, balog‘at yoshiga kelib qizlarda endomorfiya ortib, o‘g‘il bolalarda mezomorfiya ustunlik qiladi. Ektomorfiya esa tez o‘sish davrida eng yuqori ko‘rsatkichga erishadi. Ushbu o‘zgarishlar gormonal o‘zgarishlar, ovqatlanish va jismoniy faollik bilan bog‘liq. Maqolada turli mamlakatlarda o‘tkazilgan longitudinal va kohort tadqiqotlar natijalari tahlil qilingan.