SOMATOTIPOLOGIYANING NAZARIY ASOSLARI VA BOLALAR JISMONIY RIVOJLANISHINI BAHOLASHDAGI AHAMIYATI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Qo‘Chqoraliyeva Zilola Kamol qizi; Rustamxo‘Jayeva Masturaxon Ahrol qizi; Xaydarova Farangiz Alisherovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola somatotipologiyaning nazariy asoslarini va uning bolalar jismoniy rivojlanishini baholashdagi amaliy ahamiyatini yoritadi. Somatotipologiya inson tanasining konstitutsiyaviy xususiyatlarini endomorfiya, mezomorfiya va ektomorfiya komponentlari asosida tasniflaydi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, bolalik va o’smirlik davridagi somatotipik xususiyatlar ontogenez davomida nisbatan barqaror bo’lib, jismoniy rivojlanishni prognozlashda muhim rol o’ynaydi. Maqolada zamonaviy bioimpedans va antropometrik usullarning qo’llanilishi tahlil qilinadi. [1]