TOG‘LI HUDUD SHAROITIDA YASHOVCHI BOLALARDA BO‘Y, TANA VAZNI VA KO‘KRAK QAFASI AYLANASI KO‘RSATKICHLARINING XUSUSIYATLARI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Jo’raqulova Munisa Ulug’bek qizi; Norqobilova Nurshoda Raxmatillayevna; Norxo‘Jayeva Shodiyaxon Nurmuxammad qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola tog‘li hududlarda yashovchi bolalarning antropometrik ko‘rsatkichlari – bo‘y, tana vazni va ko‘krak qafasi aylanasining xususiyatlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, baland tog‘li sharoitlarda yashovchi bolalar pasttekislikdagi tengdoshlariga nisbatan bo‘y va tana vazni jihatidan orqada qoladilar. Ko‘krak qafasi aylanasi esa kompensator mexanizm sifatida nisbatan kattaroq bo‘lishi mumkin. Maqolada ushbu farqlarning sabablari, jumladan surunkali gipoksiya, ovqatlanishning o‘ziga xosligi va ijtimoiy- iqtisodiy omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, balandlikning bolalar salomatligiga ta’sirini kamaytirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.