SUITSIDGA OLIB KELUVCHI PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY ASPEKTLAR - Bahriddinova Zarifa Hamidjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Talim tashkilotida “ Sog’lom psixologik muhit” ni tashkil etish, Bolalarni ijtimoiy –psixologik qo’llab quvvatlash va himoya qilish yuzasidan, umumiy o’rta ta’lim maktabda psixologga belgilangan vazifalarni , reja asosida bajarib kelinmoqda.Voyaga etmagan qizlar o’rtasida “ Suisid holatlarini oldini olish “ Oquvchilar o’rtasida Bulling hafvini oldini olish” “ Zo’ravonlikka qarshimiz “ aksiyalarni muntazam olib boorish kabi vazifalar yuklatilgan. Psixologik tadqiqotlarda suitsidal urinishga aynan qaysi noto‘g‘ri tarbiyaviy ta’sir yoki deviant xulq ko‘rinishlari sabab bo‘lganligi to‘liq aniqlanmagan. Shu bois suitsidal faollik rivojlanish xavfi mavjud guruhlarga taalluqli bo‘lgan pedagogik-psixologik korreksion dasturlar kompleksi ishlab chiqilishi zarur. Keksa yoshdagilarda turmush o’rtog’i vafot etib yolg’izlanib qolishi, farzandlar e’tiborsizligi, ya’ni qarovsiz qolish yoki farzandlariga yuk bo’lishni o’zi xohlamasligi va og’ir kasalliklar (demensiya, depressiya, apatiya, ateroskleroz, saraton, yurak kasalliklari) suisidga turtki bo’ladi.