ALISHER NAVOIYNING “HAYRAT UL-ABROR” DOSTONIDA PAYG`AMBARIMIZ MADHIGA BAG`ISHLANGAN NA’TLAR TAVSIFI - Jumayeva Risolat Vayitovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Alisher Navoiyning “Hayrat ul-abror” asari qomusiy asar bo’lib, ulug` mutafakkirning teran axloqiy-ma`naviy, ijtimoiy-falsafiy, mulohazalari o`z ifodasini topgan. Musulmon sharqi dostonchiligida barcha asarlar Allohning madhi va payg`ambarimiz` na`ti bilan boshlangan. Navoiy ham shu an`anaga amal qilgan holda bu mavzularga doir bir necha maxsus boblar bag`ishlagan. Muallif dostonning muqaddima qismidagi hamd, munojot, va na`t boblarining o`zaro bog`liqligini, xususan, me`roj voqeasining shoir tomonidan yuksak badiiy talqin qilinishini tahlil qiladi.Mazkur maqolada Navoiyning nubuvvat (payg`ambarlik) darajasiga bo`lgan ehtiromi, u zotning koinot yaratilishidagi o`rni va insoniyat uchun ma`naviy namuna ekanligi, payg`ambarimiz hayotiga, sifatlariga, mo`jizalariga oid ma`lumotlar hamda me`roj kechasi voqealari tasvirlangan boblar tahlili yoritilgan.