YAPON TILIDAGI MIMIKA VA NEVERBAL VOSITALARNI O‘QITISHNING METODIK MODELI - Inoyatov Javohir Ne’matullo o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yapon tilidagi mimika va neverbal vositalarni o‘qitishning metodik modeli ishlab chiqiladi va uning nazariy hamda amaliy asoslari yoritiladi. Yapon muloqot madaniyatida yuz ifodasi, tana harakati, ko‘z qarashi, bosh egish, masofa saqlash va jimlik kabi vositalar muhim kommunikativ ahamiyatga ega. Ushbu birliklar nutq mazmunini to‘ldiradi, munosabatni bildiradi hamda ijtimoiy masofani belgilaydi. Shu sababli ularni faqat madaniy hodisa sifatida emas, balki til o‘qitish jarayonining tarkibiy qismi sifatida o‘rgatish zarur. Tadqiqotda yapon muloqotida qo‘llaniladigan asosiy neverbal vositalar tizimlashtiriladi va ularning o‘zbek madaniy muhitidan farqli jihatlari tahlil qilinadi. O‘zbek auditoriyasida ushbu vositalarni o‘zlashtirish jarayonida uchraydigan qiyinchiliklar aniqlanadi. Shuningdek, mimika va neverbal harakatlarni bosqichma-bosqich o‘qitishga qaratilgan metodik model taklif etiladi. Model kuzatish, tahlil, taqlid va erkin muloqot bosqichlariga asoslanadi.