GIPERTONIK KRIZLAR - Ibadullayeva Parizoda; Berdiyev Doniyor Hasan o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gipertonik krizlarning zamonaviy tibbiyotdagi o‘rni, ularning etiologik omillari, patogenez mexanizmlari, klinik kechishi hamda diagnostika va davolash usullari batafsil tahlil qilinadi. Gipertonik kriz arterial gipertenziyaning eng og‘ir va hayot uchun xavfli asoratlaridan biri bo‘lib, u qon bosimining keskin oshishi va maqsad organlarning (yurak, miya, buyrak, ko‘z to‘qimalari) shikastlanishi bilan tavsiflanadi. Maqolada gipertonik krizlarning asoratli va asoratsiz shakllari o‘rtasidagi farqlar, ularning klinik ahamiyati hamda tezkor tashxis qo‘yish zarurati yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy klinik protokollar asosida davolash tamoyillari, farmakologik vositalarning qo‘llanilishi va bemorlarni boshqarish strategiyalari ko‘rib chiqilgan.