DORIVOR O’SIMLIKLARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Murodova Xilola Umarqulovna; Alimova Muhabbat Qobil qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Dorivor o’simliklar insoniyat tarixida qadimdan muhim o’rin egallagan. Ular kasalliklarni davolash, oldini olish va umumiy salomatlikni saqlash uchun ishlatilgan. Bugungi kunda ham dorivor o’simliklar zamonaviy tibbiyotda asosiy xom ashyo sifatida qo’llanilmoqda. Ushbu maqola dorivor o’simliklarning inson salomatligiga ta’siri, ularning tarkibi, foydasi va potensial xavflari haqida to’liq ma’lumot beradi. Ma’lumotlar ilmiy tadqiqotlar va xalq tabobati tajribasiga asoslangan.O’zbekistonda dorivor o’simliklarni 700 dan ortiq turi bor. Shulardan tabiiy sharoitda o’sadidan va madaniylashtirilgan 120 ga yaqin o’simlik turlaridan ilmiy va xalq tabobatida foydalaniladi. Hozirgi kunda tibbiyotga qo’llaniladigan dori – darmonlarning 40-47% o’simlik xom ashyolaridan olinyapti.