JINS SEMALI SOʻZ BIRIKMALARINING LISONIY SINTAKTIK QOLIPI - Yusupova Nilufar Ilxam qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilida jins semali so‘z birikmalarining lisoniy sintaktik qoliplari (LSQ) tadqiq etiladi. Tilga semiotik yondashuv asosida lisoniy invariant birliklar va ularning nutqdagi variantlari o‘rtasidagi munosabat yoritiladi. Ayniqsa, jins ma’nosini ifodalovchi so‘z birikmalarini shakllantiruvchi sintaktik modellarning o‘rni va ahamiyatiga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqotda shaxs otlari bilan kasb-hunar, ijtimoiy maqom yoki boshqa belgilarni ifodalovchi birliklarning birikishi natijasida yuzaga keladigan jins semali konstruktsiyalar tahlil qilinadi. Bunday birikmalar barqaror lisoniy sintaktik qoliplar asosida shakllanishi va nutqda turli variantlarda voqelanishi asoslab beriladi. Shuningdek, mazkur qoliplarning til o‘rganish jarayonida hamda kompyuter lingvistikasida tutgan o‘rni ko‘rsatib o‘tiladi.