BOKSDA SPORTCHINING FUNKSIONAL TAYYORGARLIGI VA UNING AHAMIYATI - Saparbaeva Yulduz Tursinbay qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada boks sportida sportchining funksional tayyorgarligi va uning ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Boks yuqori darajadagi jismoniy va psixologik yuklamalarni talab qiluvchi murakkab sport turi bo‘lib, unda sportchining funksional imkoniyatlari hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Maqolada yurak-qon tomir tizimi, nafas olish tizimi, mushaklar faoliyati hamda nerv tizimining boksdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, sportchilarning chidamlilik, tezkorlik va kuch ko‘rsatkichlarini rivojlantirishga qaratilgan mashg‘ulotlar metodikasi tahlil qilinadi.