BREKET SISTEMASI QO`YILGAN BEMORLARDA PARODONTDA KELIB CHIQADIGAN O`ZGARISHLAR VA ULARNING PROFILAKTIKASI - Abduvaliev Nodirbek Abduxoshim o`g`li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola ortodontik davolanishda qo‘llaniladigan breket tizimlarining parodont to‘qimalariga ko‘rsatadigan ta’sirini chuqur tahlil qiladi. Tadqiqotning maqsadi – breket o‘rnatilgan bemorlarda yuzaga keladigan gingivit va parodontit kabi patologiyalarning sabablarini aniqlash hamda ularni bartaraf etishning kompleks profilaktik choralarini ilmiy asoslashdir. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, mexanik to‘siqlar (breketlar) va yomon gigiyena mahsulotlari parodontal indekslarning keskin yomonlashishiga olib keladi.