RAQAMLI MUHITDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISH — DAVLAT HOKIMIYATI FAOLIYATINING BOSH PRINSIPI SIFATIDA - Abduhalilova Pokiza Umidjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola raqamli muhitda inson huquqlarini himoya qilishni davlat hokimiyati faoliyatining bosh prinsipi sifatida nazariy va normativ-huquqiy jihatdan asoslashga qaratilgan. Tadqiqotning maqsadi raqamli boshqaruv, ma’lumotlar iqtisodiyoti va platforma vositachiligi sharoitida huquqlarni ta’minlashning prinsipial modelini ishlab chiqish hamda davlat organlarining majburiyatlarini tizimlashtirishdan iborat. Metodologiya sifatida konstitutsiyaviy-huquqiy tahlil, qiyosiy yondashuv, normativ matnlarni talqin qilish, shuningdek huquqiy risklarni baholashga yo‘naltirilgan doktrinal usullar qo‘llanildi. Ilmiy yangilik raqamli muhitda huquqlarni himoya qilishning uch darajali konstruktsiyasini taklif etishdan iborat: normativ prinsiplar, institutsional kafolatlar va protsessual mexanizmlar bir butun tizim sifatida ko‘rsatildi. Maqola natijalari davlat hokimiyati uchun raqamli xizmatlar dizaynida huquqiylik, shaffoflik, proporsionallik va hisobdorlikni amaliy standartlarga aylantirish bo‘yicha xulosalarni beradi.