YANGI AVLOD DARSLIKLARIDA MATN TANLASH TAMOYILLARINING LINGVODIDAKTIK ASOSLARI - Po‘latova Marjona Inomjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada yangi avlod 7–9-sinf ona tili darsliklarida matn tanlash tamoyillarining lingvodidaktik asoslari nazariy va amaliy jihatdan tadqiq etiladi. Tadqiqotda zamonaviy lingvodidaktikaning matn tanlashga qo‘yadigan talablari, kompetensiyaviy yondashuvning darslik mazmuniga ta’siri hamda matn tanlash mezonlarining ilmiy asoslari tahlil qilinadi. Maqolada yangi avlod darsliklaridagi matnlarning lingvistik, didaktik, psixolingvistik va madaniy- kommunikativ tamoyillarga muvofiqligi baholanadi. Shuningdek, xalqaro tajriba (Finlandiya, Janubiy Koreya, Turkiya) bilan qiyosiy tahlil o‘tkaziladi va O‘zbekiston sharoitiga moslashtirilgan matn tanlash tamoyillarining optimal tizimi taklif etiladi. Tadqiqot natijalari yangi avlod darsliklarining mazmunini takomillashtirish, matn tanlash jarayonini ilmiy asoslash hamda ona tili ta’limi samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.