ИШЕМИК ИНСУЛТНИНГ ҚАНДЛИ ДИАБЕТ БИЛАН ОҒРИГАН БЕМОРЛАРДА ПАТОГЕНЕТИК ХУСУСИЯТЛАРИ - Холмуродова Замира Бахромовна; Кудратов Диёр Зафарович (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация: мазкур мақолада қандли диабет (ҚД) билан оғриган беморларда ишемик инсультнинг патогенетик хусусиятлари, унинг ривожланиш механизмлари ва замонавий илмий қарашлар таҳлил қилинган. ҚДдаги метаболик ўзгаришлар, эндотелиал дисфункция, микро ва макроангиопатиялар ишемик инсульт ривожланишида асосий омил сифатида қаралади. Шунингдек, гипергликемиянинг нейронлар зарарланишига таъсири ва оксидатив стресс роллари кўриб чиқилган.