QISHLOQ XO‘JALIGI MASHINALARI ISHCHI QISMLARINI LAZERLI PAYVANDLASH YORDAMIDA SIRT MODIFIKATSIYASI VA YEYILISHGA CHIDAMLILIGINI OSHIRISH - Yo‘ldoshev Bekzod Bahromovich; Kenjayev To‘ymurod Nematulla o‘g‘li; Xushvaqtov Bekzod Akbar o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya Mazkur maqolada qishloq xo‘jaligida yerga ishlov beruvchi ishchi organlarning yeyilishga chidamliligini oshirish masalalari o‘rganilgan. Tadqiqot doirasida mahalliy xomashyolar asosida temir asosli yuqori xromli metall kukunlardan foydalanib yeyilishga bardoshli qoplama tarkibi ishlab chiqilgan. Xrom elementining mexanik xossalarga ta’siri tahlil qilinib, pluh lemehi ishchi qismlarining yeyilishga chidamliligini oshiruvchi optimal kimyoviy tarkib aniqlangan. Shuningdek, qoplama qalinligi va g‘ovaklik darajasining yeyilish jarayoniga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, taklif etilgan texnologiya asosida qoplangan ishchi yuzalar xizmat muddatini 1,7–1,8 barobarga oshirishi aniqlangan. Ishlab chiqilgan usul resurs tejamkorligi va iqtisodiy samaradorligi bilan ajralib turadi hamda qishloq xo‘jaligi texnikalarining ishonchliligini oshirishga xizmat qiladi.